Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

Výročí 70. let založení SDH Heřmaničky

V roce 1954 se založil dobrovolný sbor hasičů Heřmaničky. Ten rok, dne 24.1., se rozhodlo, že sbor je v obci potřebný a ten den se přihlásilo úctyhodných 50 členů. Od té doby je sbor stabilní a vzkvétá. Vše o historii sboru sepsala do výroční brožury Bohuslava Novotná, s dopomocí členů SDH, tyto brožury upravil a vytiskl Martin Pěkný v ABC tiskárně Chotoviny.

My jsme si vše připomněli a oslavili dne 14.9.2024 v místní sokolovně s SDH Velké Heřmanice, SDH Arnoštovice, SDH Ješetice a z hostů se dostavil SDH Červený Újezd. Omluvu jsme přijali od SDH Smilkov, SDH Votice a SDH Prčice.

Celkové výročí mělo být původně na místním fotbalovém hřišti a více velkolepě. Bohužel předpověď počasí nevěštila dobré zprávy a my byli nuceni vymyslet náhradní program, než abychom vše zrušili.

Začínalo se později kolem 15.00 hod.. Výročí jsme zahájili minutou ticha za zemřelé členy. Poté k nám promluvil starosta hasičů Ladislav Sova svým shrnutím historie SDH i přítomné situace ve sboru, slova se pak chopil pan Josef Zavadil st., který nám předal pamětní plaketu k výročí založení od OSH Benešov a po něm pan Bubník Pavel. Po promluvě byla předána soška Svatého Floriána Ladislavovi Sovovi st., za dlouholetou aktivní a velmi obětavou činnost pro celý sbor v Heřmaničkách. Dále bylo oceněno několik členů, kteří jsou 40 a více let u sboru. Nejstarším členem našeho sboru je Otradovec Bohuslav, dále Sova Ladislav st., Jelínek Josef st., Sova Jaroslav, Novotná Bohuslava, Filipová Blanka, Strnad Antonín, Špačková Libuše, Skalák Vladimír, Šembera Karel, Filip Stanislav, Dohnalová Marie, Rychtrová Marie ( in memoriam), Spálenková Marta, Jindráková Marcela a Korousová Drahomíra. Bohužel ne všichni se mohli dostavit, ale pamětní medaile jim bude předána.

Předávání ocenění a pak celý navečer moderovala Alena Šmejkalová.

Naši hasíci se původně těšily na ukázku pořádného požárního útoku, ale nakonec předvedli dvě ukázky soutěží v sokolovně všem přísedícím sborům. První disciplína byla Štafeta požárních dvojic a druhá „Panáková“ štafeta s překážkou. Vždy pro sedmičlenou základnu. Moc jsme se pobavili nad uvolněnými pravidly a všechny sbory soutěž pojaly po svém. Vítěz byl každý. Po klání byly oceněny děti a potom jednotlivé sbory.

K občerstvení pro sbory a návštěvy bylo teplé uzené a klobása s nápojem. Obsluhovali nás členové TJ Sokol ve své režii a zajišťovali potřebný servis.

Od 19.00 hrála k poslechu a tanci skvělá kapela Koláříci z Dolních Hořic. Slyšeli jsme spoustu hudebních žánrů a tím potěšili mladé i starší generace. Slavilo se opět do ranních hodin. Mimochodem kapela nám bude hrát i na našem hasičském plese :-).

K uctění památky našich zesnulých členů jsme položili věnec ke kříži na hřbitov v Arnoštovicích a květiny na hrob prvního předsedy Vaniše Jiřího a místopředy Františka Sovy.

Děkujeme všem, kdo jste s námi oslavili 70. výročí založení...členům, dětem, sborům, hostům, TJ Sokol za veškerý servis, OÚ Heřmaničky, Aleně Šmejkalové, kapele Koláříci, zejména pak Ladislavovi Sovovi, Bohuslavě Novotné a výboru.

BROŽŮRA SDH Heřmaničky 70 let

 

Portrét

Poslední fotografie

Mail list


Archiv

Kalendář
<< říjen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Statistiky

Online: 8
Celkem: 701217
Měsíc: 35074
Den: 464

Kontakt

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Sbor dobrovolných hasičů Heřmaničky

Heřmaničky 55
257 89 Heřmaničky
IČ: 65262689
Bankovní spojení:
č.ú. 236629278/0300
ID datové schránky: wd98ge6

sdhhermanicky@seznam.cz