Jdi na obsah Jdi na menu
Při silných mrazech nerozmrazujte plamenem

Při silných mrazech nerozmrazujte plamenem

Článek převzat ze stránek POŽÁRY.CZ  www.pozary.cz

Obrazek

Požáry vzniklé rozmrazováním patří mezi časté případy v zimním období v každém roce. Především v zimních měsících, kdy dochází k náhlému snížení venkovní teploty, nejsme na tento pokles důsledně připraveny. Dochází pak k zamrzání vodovodních potrubí, dopravních prostředků, přístrojů, strojů a armatur. Při požadavku rychlého rozmrazení těchto zařízení se přistupuje především k rozmrazování.

Ze statistiky požárů jsou známé případy, kdy došlo k požáru zemědělských objektů, případně k otravě dobytka oxidem uhelnatým a následně k jeho úhynu. Příčinou bylo rozmrazování zamrzlého vodovodního potrubí zapálením slámy, kterou se potrubí obložilo.

Po víkendové návštěvě u rodičů se rodina vrátila do svého domku a majitel zjistil, že je zamrzlé potrubí ústředního topení ve sklepě. Jak na to, když je v domě velká zima, pomůže nám benzinová letlampa, ale ouha nastala zrada, staré noviny a pavučiny v těsné blízkosti potrubí se snadno a rychle vzňaly a majitel se musel dát na ústup. Zahřál se on i hasiči, kterým se naštěstí podařilo zachránit obytnou část domu.

Obdobně známe případy požárů dopravních prostředků, především nákladních automobilů a autobusů, které jejich řidiči rozmrazovali rozděláním ohně pod vozidly. Obdobný postup známe v mnoha dalších případech, příčinou však vždy bylo rozmrazování nepřípustným způsobem a výsledkem pak požár se značnými škodami.

Přitom známe řadu bezpečných způsobů rozmrazování, které však osoby provádějící rozmrazování nepoužívají jen proto, že trvají o trochu déle než uvedené nebezpečné způsoby. Je to především rozmrazování horkou vodou, kdy zamrzlé potrubí, armaturu, či další předmět poléváme horkou vodou, nebo nám pomůže horká pára.

Nejčastěji dochází k zamrzání vodovodních potrubí, kde lze doporučit především elektrické rozmrazování. Je to způsob, při kterém se používají rozmrazovací transformátory, toto rozmrazování smí provádět poučená osoba a lze jej použít jen na kovová potrubí, nejsou-li jednotlivé části izolačně oddělené. Další osoba musí sledovat, nedochází-li k nadměrnému oteplování potrubí, především tam, kde nemáme jistotu, že se nedotýká hořlavých částí objektu, či zda není izolováno hořlavým materiálem. Zde je možnost vzniku i po provedeném rozmrazení.

Při dodržení uvedených způsobů a podmínek rozmrazování lze vzniku požáru bezpečně předejít. V každém případě však vyloučíme použití otevřeného plamene. I když jsou uvedené bezpečné způsoby možná trochu pracnější a zdlouhavější, tuto nevýhodu mnohokrát vyváží to, že objekty a zařízení ochráníme před vznikem požárů a následných škod.

 Ilustrační   foto

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

 

Portrét

Poslední fotografie

Mail list


Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 8
Celkem: 593208
Měsíc: 14265
Den: 526

Kontakt

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Sbor dobrovolných hasičů Heřmaničky

Heřmaničky 55
257 89 Heřmaničky
IČ: 65262689
Bankovní spojení:
č.ú. 236629278/0300
ID datové schránky: wd98ge6

sdhhermanicky@seznam.cz